Pentru a vă ajuta la procesul de închiriere, am pus la dispoziție câțiva pași esențiali de urmat, care facilitează găsirea locuinței ideale și închirierea în condiții de siguranță.

  • BUGETUL. Cel mai important factor pentru toată lumea, îl reprezintă bugetul. Aici e indicat să luați în calcul, pe lângă prețul chiriei și  costul cheltuielilor aferente, pentru a vă asigura că într-adevăr proprietatea se încadrează în bugetul dumneavoastră.
  • PERIOADA. Nimeni nu dorește să se mute prea des, astfel este indicat să stabiliți o perioadă mai lungă de închiriere (ex. minim 1 an). Acest lucru vă v-a ajuta să aveți șanse mai bune de a găsi o proprietate bună cu un proprietar serios.
  • ZONA. Al treilea cel mai important factor este zona. Când închiriați gândiți-vă bine la aspectele importante pentru dumneavoastră legate de zonă. Ex. proprietatea să fie aproape de locul de muncă, scoli, grădinițe, supermarketuri; să aibă mijloace de transport în comun; să fie în cartier liniștit; să aibă vedere frumoasă, etc.
  • SINGUR SAU CU AGENȚIE? În cazul în care dispuneți de timpul necesar și multă răbdare, vă puteți alege apartamentul chiar dumneavoastră. În cazul în care doriți să apelați la o agenție, internetul este cel mai bun prieten și vă sugerăm să vă informați bine în legătură cu agenția cu care doriți să lucrați.
  • AGENȚIA. După ce v-ați documentat în privința mai multor agenții, alegeți una din cele care sunt de încredere și colaborați cu ei până la capăt. Un bun consultant imobiliar este bine pregătit cu o baza mare de oferte din piață. Un agent care are experiență va ști să încadreze ofertele pe care vi le va face în zona dumneavoastră de interes și veți obține un plus de siguranță pentru tranzacția pe care o veți face, prin respectarea prevederilor legale.

pasi inchiriere apartament arad ponturi

  • VIZIONAREA. Următorul pas după ce ați găsit consultantul imobiliar dorit, este vizionarea. Cel mai important factor îl reprezintă contractul de vizionare care se face cel mai adesea la fața locului și care vă asigură dumneavoastră consultanța și asistența. Cele mai multe contracte sunt tip și trebuie să conțină aspectele necesare închirierii: preț, zonă, mp, număr camere, compartimentare, perioada închirierii și bineînțeles valoarea comisionului în cazul în care se încheie tranzacția cu proprietatea propusă de agent și modalitatea de plată.
  • STABILIȚI TERMENII DE ÎNCHIRIERE. În cazul în care v-ați hotărât să închiriați apartamentul propus, proprietarul va cere o garanție care poate să varieze ca valoare de la o lună până la trei luni de chirie. Aceasta este în funcție de bonitatea chiriașului, perioada contractuală cât și valoarea bunurilor din imobil.
  • CONTRACTUL DE ÎNCHIRIERE. Contractul de închiriere este adus de către agent și se semnează atât de către locator (proprietar) cât și de locatar (chiriaș). Indicat este să consultați contractul și cu un avocat. Citiți cu atenție toate clauzele pentru că unele s-ar putea să nu se potrivească cerințelor dumneavoastră (ex. Interzicerea animalelor de companie în apartament sau creșterea chiriei în funcție de locatari). Contractul de închiriere trebuie să conțină atât drepturile chiriașului cât și obligațiile, iar chiriașul are dreptul de a negocia aceste clauze. În contractul de închiriere trebuie să fie trecute clar prețul închirierii și condițiile în care acesta se modifică și depozitul de garanție (unde se specifică returnarea când se încheie perioada de închiriere). Când contractul de închiriere este semnat acesta trebuie depus de către proprietar la Administrația Financiară (ANAF).
  • PROCESUL VERBAL DE PREDARE-PRIMIRE. Un act de cele mai multe ori uitat este procesul verbal de predare-primire. Ca și chiriaș, cel mai bine e să verificați toate bunurile pe care le aveți la dispoziție (ex. mobilier, electrocasnice, electronice), cât și instalațiile sanitare. Procesul verbal de predare-primire trebuie să conțină pe lângă inventar, și indicii contoarelor aferente. De înțeles – chiriașul nu este obligat să rezolve unele probleme ce pot să apară în apartament – cum ar fi defectarea instalațiilor sanitare ca urmare a uzurii. Chiria este plătită nu doar pentru locuirea în apartamentul respectiv, ci și pentru folosirea instalațiilor sau echipamentelor din dotare.
  • SIMȚIȚI-VĂ CA ACASĂ! După ce ați trecut prin toți pașii, a venit momentul să despachetați și să vă transformați locuința într-un cămin în adevăratul sens al cuvântului. Ține-ți minte, chiar dacă stați cu chirie, pe toată durata valabilității contractului, locuința este ca și a dumneavoastră și ar trebui să o respectați ca atare. Cu toate acestea în minte, sunteți pregătiți pentru a avea o ședere confortabilă și să îi primiți pe cei dragi vouă la o cafea, sau la o masă bună, în noul vostru cămin!